National Geographic Historia

Coverstory over de Vliegende Hollander
Lange tijd was er geen bewijs dat het wereldberoemde verhaal van de Vliegende Hollander op een historische persoon is gebaseerd. Maar tijdens mijn onderzoek ontdekte ik een scheepsjournaal uit het begin van de negentiende eeuw, waarin het ontstaan van de zeemanslegende voor het eerst nauwkeurig wordt beschreven.
Lees in het artikel (NG Historia aug/sept 2021) hoe de moedige prestaties van een Terschellinger schipper werden overschaduwd door de zeemanslegende van het ‘Vliegende Schip’, die bij Engelse zeelieden bekend werd als ‘The Flying Dutchman’. Meer informatie

Italië Magazine

Ik beschreef enkele van mijn favoriete plekken in Toscane. Inclusief foto’s.

Uitgeverij Gottmer

In 2020 is de eerste druk van de Dominicus Toscane verschenen. Voor deze reisgids schreef ik de tekst en maakte ik de foto’s.
Paperback EAN 9789025764555, 308 pagina’s.
Ook verkrijgbaar als text-only e-book.

Bekijk hier enkele pagina’s uit het boek:

Archeologie Magazine

Coverstory over de Etrusken
Hierin beschrijf ik verschillende plekken in Toscane waar je (soms letterlijk) in het spoor van de Etrusken kunt treden.
Ik maakte ook de foto’s (waaronder de coverfoto).
 

Artikel over Sacro Monte di Varese
Samen met de andere heilige bergen van Noord-Italië staat deze op de Unesco Werelderfgoedlijst. Ik maakte ook de foto’s.

Natuurmonumenten

Groot Speijck, parel in het groen

In opdracht van Natuurmonumenten schreef ik het boek Groot Speijck, parel in het groen. Hierin wordt de bijzondere geschiedenis van Groot Speijck en het natuurgebied de Oisterwijkse bossen en vennen aan de hand van verhalen verteld en voelbaar gemaakt. Ook een visie op de toekomst van het nieuwe bezoekerscentrum komt aan bod. Voor deze publicatie heb ik verschillende mensen geïnterviewd, historisch onderzoek verricht, het beeldmateriaal verzameld en de teksten geschreven.
In 2017 verscheen het in tweede druk. Het kwam tot stand in samenwerking met vormgeefster Mariëtte Boomgaard van ocelot-ontwerp.nl.
Het boek is bij mij te bestellen voor 15 euro inclusief verzendkosten.

Bekijk hieronder enkele pagina’s uit het boek:

AM

Voor het tijdschrift AM Antroposofie Inspireert schreef ik diverse artikelen en maakte er de foto’s bij.
Hieronder zie je enkele voorbeelden van artikelen die ik in de periode van 2017-2020 publiceerde.

Biobloemen bij Bijenbrood
Jarenlang kocht Jacolien Cleveringa iedere week bloemen op de markt in Utrecht, zonder er bij stil te staan welke weg die eigenlijk hadden afgelegd. Het besef dat veel bloemen uit lage lonenlanden per vliegtuig naar Nederland worden gehaald, wakkerde haar droom om een eigen biologische bloemenkwekerij te starten aan. Lees hier haar inspirerende verhaal.

Natuurcamping Wientjesvoort Zuid
Artikel met foto’s over Wientjesvoort Zuid, waar ik samen met mijn dochter een nachtje in een yurt verbleef. Gepubliceerd in AM zomer 2017 en ook online verschenen.

Val Sinestra, Zwitserland
Artikel over het sprookjesachtige berghotel Val Sinestra.

Landgoed Kraaybeekerhof
Artikel met foto’s over landgoed Kraaybeekerhof, dat al ruim 40 jaar het bio-dynamisch centrum van Nederland is.

Meerklank, school voor speciaal onderwijs
Voor dit artikel liep ik een middag dag mee in de school en sprak er met schoolhoofd, leerkrachten en ouders. Meerklank is een school voor speciaal onderwijs in Zeist, waar kinderen met heel diverse achtergronden zich thuis kunnen voelen.

Seizoener

Voor het tijdschrift Seizoener schreef, fotografeerde, redigeerde en twitterde ik van 2015-2020. Naast artikelen schreef ik ook de nieuwsrubriek Lopende Vuurtjes.
Hieronder enkele voorbeelden.

Janneke Schotveld – Superjuffie!

Kinderboekenschrijfster Janneke Schotveld schreef het kinderboekenweekgeschenk Kattensoep. Op een stralende zomerdag mocht ik haar interviewen en fotograferen bij haar schrijvershuisje. Lees hier het artikel online.

Red de Bij!

Voor het themanummer ‘Red de bij’ verzamelde ik allerlei nieuws over de bijen. Gepubliceerd zomer 2016.

Tanja Jess

Actrice en presentatrice Tanja Jess werd geboren in Duitsland. Haar ouders kozen ervoor hun kinderen een anti-autoritaire opvoeding te geven. In een openhartig gesprek vertelde ze me wat ze haar eigen kinderen in het leven mee wil geven. Gepubliceerd zomer 2017.

School 1060 in Moskou

Artikel incl. samenstelling beeldmateriaal: ‘Plaats voor vreugde’ over de bijzondere school die schuil gaat achter een nummer. Gepubliceerd winter 2016.

Voorbeelden van nieuwsrubriek Lopende Vuurtjes

Wolwit

In opdracht van Wolwit, een label voor kunstzinnige en duurzaam geproduceerde gebruiksvoorwerpen van vilt, schreef ik de teksten en maakte ik foto’s voor de Etsy Winkel. Klik hier om op Etsy de bedrijfspagina’s van Wolwit te bekijken.

Juli & Jij Yoga

In opdracht van Esther Julien van Juli & Jij maakte ik foto’s van haar Yoga Retreat in Zeeland.

Junior Einstein

Voor educatieve uitgeverij Junior Einstein schrijf ik teksten en vragen voor de hoogste groepen van het basisonderwijs. Deze zijn gepubliceerd op de website geschiedenis-oefenen.nl en in de Cito-oefenboekjes voor begrijpend lezen.

Cesan eindtoetsen

In 2016, 2017 en 2018 schreef ik teksten en vragen voor het onderdeel begrijpend lezen van de Cesan eindtoets van groep 8 in het basisonderwijs.