Recente publicaties


Artikel over een gastronomische fietstocht door Puglia, april 2023.

Artikel waarin ik enkele van de mooiste fietsroutes in Puglia beschrijf. April 2023.

Uitgeverij Gottmer

In november 2022 verscheen de tweede druk van de Dominicus reisgids Toscane. Hiervoor schreef ik de tekst en maakte ik de foto’s.

Bekijk hier enkele pagina’s uit het boek, dat uit 320 pagina’s bestaat:


Edicola Publishing

Terschelling en Vlieland, Parels in de Waddenzee is een rijk geïllustreerde reisgids in de PassePartout serie van uitgeverij Edicola.
Wanneer je op Terschelling bent kun je gemakkelijk een dagtocht maken naar Vlieland en andersom. Daarom neemt ik je mee op een ontdekkingstocht naar beide eilanden. Voor deze reisgids dook ik de mooiste parels op, waarbij historische en ecologische wetenswaardigheden worden afgewisseld met kleurrijke anekdotes en legenden, tips voor bijzondere adresjes en excursiemogelijkheden, verhalen van gepassioneerde eilanders en smakelijke recepten. 
Voor deze gids schreef ik de tekst en maakte ik de meeste foto’s.

National Geographic Historia

Coverstory over de Vliegende Hollander
Lange tijd was er geen bewijs dat het wereldberoemde verhaal van de Vliegende Hollander op een historische persoon is gebaseerd. Maar tijdens mijn onderzoek ontdekte ik een scheepsjournaal uit het begin van de negentiende eeuw, waarin het ontstaan van de zeemanslegende voor het eerst nauwkeurig wordt beschreven.
Lees in mijn artikel (NG Historia aug/sept 2021) hoe de moedige prestaties van een Terschellinger schipper werden overschaduwd door de zeemanslegende van het ‘Vliegende Schip’, die bij Engelse zeelieden bekend werd als ‘The Flying Dutchman’. Meer informatie

Italië Magazine

Ik beschreef enkele van mijn favoriete plekken in Toscane. Inclusief foto’s.

Archeologie Magazine

Coverstory over de Etrusken
Hierin beschrijf ik verschillende plekken in Toscane waar je (soms letterlijk) in het spoor van de Etrusken kunt treden.
De coverfoto is ook door mij gemaakt.


 

Artikel over de Sacro Monte di Varese
Samen met de andere heilige bergen van Noord-Italië staat deze op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Artikel over het goudschip “de Lutine”
Terwijl er op Terschelling en Vlieland grote armoede heersten, strandde tussen de beide eilanden dit schip – met aan boord duizenden kilo’s goud en zilver, die vervolgens in de golven verdwenen. Al meer dan 200 jaar zijn goudzoekers in de ban van de mysterieuze goudschat, die voor een deel nog altijd op de zeebodem ligt.

Natuurmonumenten

Groot Speijck, parel in het groen

Door Natuurmonumenten werd ik gevraagd om communicatieadvies te geven over de opening van Groot Speijck: een op dat moment nog te realiseren gebouw in het natuurgebied de Oisterwijkse Bossen en Vennen, dat plaats zou bieden aan het regiokantoor, de plaatselijke boswachterij, een bezoekerscentrum én een restaurant. Mijn advies leidde tot de realisatie van het boek Groot Speijck, parel in het groen. Hierin wordt de bijzondere geschiedenis van Groot Speijck en het natuurgebied de Oisterwijkse bossen en vennen aan de hand van verhalen verteld en voelbaar gemaakt. Ook een visie op de toekomst van het nieuwe Groot Speijck komt aan bod. Voor deze publicatie heb ik verschillende mensen geïnterviewd, historisch onderzoek verricht, het beeldmateriaal verzameld en de teksten geschreven. Al gauw was het uitverkocht en verscheen er een herdruk. De publicatie leidde tot inspirerende verhalenmiddagen: bijeenkomsten in het bosrestaurant van Groot Speijck, waarbij bezoekers onder begeleiding van medewerkers hun verhalen delen.
Het boek kwam tot stand in samenwerking met vormgeefster Mariëtte Boomgaard van ocelot-ontwerp.nl en is bij mij te bestellen voor 15 euro inclusief verzendkosten.

Bekijk hieronder enkele pagina’s uit het boek:

AM

Voor het tijdschrift AM Antroposofie Inspireert schreef ik diverse artikelen en maakte er de foto’s bij. Hieronder zie je enkele voorbeelden.

Biobloemen bij Bijenbrood
Jarenlang kocht Jacolien Cleveringa iedere week bloemen op de markt in Utrecht, zonder er bij stil te staan welke weg die eigenlijk hadden afgelegd. Het besef dat veel bloemen uit lage lonenlanden per vliegtuig naar Nederland worden gehaald, wakkerde haar droom om een eigen biologische bloemenkwekerij te starten aan. Lees hier haar inspirerende verhaal.

Natuurcamping Wientjesvoort Zuid
Artikel met foto’s over Wientjesvoort Zuid, waar ik samen met mijn dochter een nachtje in een yurt verbleef. Gepubliceerd in AM en ook online verschenen.

Val Sinestra, Zwitserland
Artikel over het sprookjesachtige berghotel Val Sinestra.

Dwarlopers
Artikel over het Dwarslopersfestival, n.a.v. een interview met leerlingen en docenten van de Vrije hogeschool.

Een dag op het antroposofisch kinderdagverblijf

Landgoed Kraaybeekerhof
Artikel met foto’s over landgoed Kraaybeekerhof, dat al ruim 40 jaar het bio-dynamisch centrum van Nederland is.

Meerklank, school voor speciaal onderwijs
Voor dit artikel liep ik een middag dag mee in de school en sprak er met schoolhoofd, leerkrachten en ouders. Meerklank is een school voor speciaal onderwijs in Zeist, waar kinderen met heel diverse achtergronden zich thuis kunnen voelen.

Seizoener

Seizoener is het tijdschrift voor de vrijeschoolwereld. Hiervoor schreef ik al diversere artikelen. Daarnaast maakte ik foto’s en redigeerde ik teksten, beheerde de social media en schreef de nieuwsrubriek Lopende Vuurtjes. Hieronder staan enkele voorbeelden.

Janneke Schotveld – Superjuffie!

Op een stralende zomerdag interviewde en fotografeerde ik kinderboekenschrijfster, vrijeschoolmoeder én voormalig ‘vrijeschooljuffie’ Janneke Schotveld in haar schrijvershuisje. Lees hier het artikel online.

School 1060 in Moskou

Artikel incl. samenstelling beeldmateriaal: ‘Plaats voor vreugde’ over de bijzondere vrijeschool die schuil gaat achter een nummer.

Tanja Jess

Actrice en presentatrice Tanja Jess werd geboren in Duitsland. Haar ouders kozen ervoor hun kinderen een anti-autoritaire opvoeding te geven. Tijdens een openhartig interview vertelde ze me wat ze haar eigen kinderen in het leven mee wil geven.

Lopende vuurtjes

Hieronder enkele voorbeelden van de nieuwsrubriek die ik schreef voor Seizoener, met berichten over vrijescholen en binnen- en buitenland.

La libera scuola waldorfiana

Artikel over het vrijeschoolonderwijs in Italië.

Driekoningen

Voor het themanummer over Driekoningen schreef ik de drie hoofdartikelen. Hierin ga ik in op de traditie van het vieren van Driekoningenen en belicht de verschillende zienswijzen: van het vernieuwende ‘Driekoninginnen’ in Driebergen tot de meer behouden uitvoering van het spel in Tiel.

Red de Bij!

Voor het themanummer ‘Red de Bij’ schreef ik een nieuwsrubriek over bijen.

Wolwit

In opdracht van Wolwit, een label voor kunstzinnige en duurzaam geproduceerde gebruiksvoorwerpen van vilt, gaf ik communicatieadvies. Vervolgens schreef ik teksten en maakte ik foto’s voor haar bedrijfspagina’s in de Etsy Winkel.

Juli & Jij Yoga

In opdracht van Esther Julien van Juli & Jij maakte ik foto’s van haar Yoga Retreat in Zeeland.

Junior Einstein

Voor educatieve uitgeverij Junior Einstein schrijf ik teksten en vragen voor de hoogste groepen van het basisonderwijs. Deze zijn gepubliceerd op de website geschiedenis-oefenen.nl en in de Cito-oefenboekjes voor begrijpend lezen.

Cesan eindtoetsen

In 2016, 2017 en 2018 schreef ik teksten en vragen voor het onderdeel begrijpend lezen van de Cesan eindtoets van groep 8 in het basisonderwijs.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

error: Content is protected !!