Enkele pagina’s uit het boek:

Recensies

“Wat een geweldig boek. Het ontstaan en de geschiedenis van de eilanden worden zeer boeiend beschreven. Verhalen over historische figuren, bewoners en hun gewoonten complementeren de geschiedenis. De omschrijving van de natuur, bezienswaardigheden en tips maken dat je deze eilanden wel met eigen ogen moet gaan bekijken. De foto’s zijn prachtig! Een fijn boek om te lezen: echt een aanrader!!!”

Recensie op bol.com, 6 december 2021

“Nieuw deel in de serie ‘PassePartout reisgidsen’ over het kleinste Waddeneiland: Vlieland, met slechts een dorp en het een na grootste: Terschelling, met twaalf dorpen en zes buurtschappen. Hester van Delden heeft kort op Vlieland gewoond en gewerkt en vertelt met enthousiasme over beide eilanden. Ze begint met de geschiedenis, het ontstaan van de Wadden, de vrijzinnige eilanders en de Tweede Wereldoorlog die ook op deze eilanden een rol heeft gespeeld. Beschrijvingen van de natuur en uiteraard het wadlopen worden aangevuld met verhalen van eilanders, leuke adresjes en lokale gerechten zoals ‘potjekoek’(tulbandcake). Afsluitend een register en tien tips. De vele kleurenfoto’s, veelal door haarzelf gemaakt, geven een goed beeld van de eilanden. Niet alleen voor mensen die de eilanden willen bezoeken, maar ook voor leunstoelreizigers vermakelijk om te lezen.”

Bespreking van de redactie NBD Biblion voor de bibliotheken van Nederland en Vlaanderen


Waarom Terschelling en Vlieland samen in een reisgids?

Al langere tijd liep ik rond met het idee om een reisgids voor de beide Waddeneilanden te schrijven. Op Terschelling kom ik al mijn hele leven en ik woonde en werkte een half jaar op Vlieland.
Er waren verschillende redenen om de eilanden samen in een reisgids op te nemen:

  • Gelegen aan weerszijden van het Vlie, delen de eilanden een interessante geschiedenis.
  • Terschelling en Vlieland liggen samen het verst weg van de Nederlandse kust (ongeveer twee uur varen met de veerboot).
  • Nergens in Nederland kun je het eilandgevoel ervaren als op deze twee eilanden en de natuur staat er altijd voorop.
  • Van alle Waddeneilanden delen alleen Terschelling en Vlieland dezelfde aanvaarhaven: Harlingen.
Eilandhoppen

Maar de belangrijkste reden is natuurlijk dat je zo gemakkelijk van het ene naar het andere eiland kunt reizen. Vanwege veranderlijke vaargeulen is eilandhoppen tussen de Waddeneilanden vaak niet mogelijk, maar tussen Terschelling en Vlieland bestaat er van oudsher wél een betrouwbare en veilige vaarroute. De vaartijd is slechts 30 minuten en daardoor kun je gemakkelijk een dagtocht naar het andere eiland maken.
Terwijl ik bezig was met het schrijven van de gids, gebeurde er tot mijn verassing iets waardoor dit zelfs nog eenvoudiger is geworden. Voor Vlielandse kinderen die op Terschelling naar school gaan werd eind 2020 voor het eerst de Waddentaxi ingezet, die gedurende het hele jaar op schooldagen tussen Terschelling en Vlieland vaart. Sinds januari 2021 mogen ook toeristen gebruik maken van deze vaardienst, waardoor er nu nog meer mogelijkheden zijn om te ‘eilandhoppen’.

Het verborgen verleden van de eilanden

Dit is een persoonlijke reisgids in de reeks PassePartout Reizen van Uitgeverij Edicola. Om te begrijpen wat je beleeft en ziet op de eilanden is het belangrijk om het verhaal eráchter te kennen. Daarom heb ik een deel van het boek aan de geschiedenis van de beide eilanden gewijd, waarvoor ik zelf uitgebreid onderzoek heb verricht.
Zo ontdekte ik twee oude scheepsjournaals, waarin voor het eerst de oorsprong van de wereldberoemde zeemanslegende van de Vliegende Hollander nauwkeurig staat beschreven. Lees in mijn boek hoe de moedige prestaties van een Terschellinger schipper werden overschaduwd door de legende van het Vliegende Schip, die bij Engelse zeelieden bekend werd als The Flying Dutchman. Hierover publiceerde ik ook een artikel voor National Geographic Historia.


Urenlang leesplezier met:

Terschelling en Vlieland

Parels in de Waddenzee

Waar te koop?

error: Content is protected !!