National Geographic Historia

Coverstory over de Vliegende Hollander

Eerherstel voor de Vliegende Hollander

In de nieuwste National Geographic Historia staat mijn artikel Eerherstel voor de Vliegende Hollander.
Wie is toch de kapitein van het befaamde spookschip? Over de oorsprong van het wereldberoemde verhaal is al veel gespeculeerd. Een hardnekkig misverstand is dat de oorsprong van het verhaal in de Engelse literatuur ligt. Die aanname klopt niet, de Engelse schrijvers onderschreven zelf al dat hun versie van het verhaal was gebaseerd op een oude Nederlandse zeemanssage. Dit wordt nog eens onderschreven door een Nederlands gedicht uit 1822: Het Vliegende Schip – een vertelling, algemeen onder de zeelieden bekend.
Tijdens mijn onderzoek ontdekte ik twee scheepsjournaals uit het begin van de negentiende eeuw, waarin het ontstaan van de zeemanssage voor het eerst nauwkeurig is beschreven. Er staan allerlei details in, die pas láter in de literatuur over de Vliegende Hollander zijn verschenen.
Dankzij deze bronnen is nu aantoonbaar dat het verhaal van de Vliegende Hollander op de historische persoon Barend Fokkes is gebaseerd. Lees in mijn artikel hoe de moedige prestaties van een Terschellinger schipper werden overschaduwd door de zeemanslegende van het Vliegende Schip, die bij Engelse zeelieden bekend werd als ‘The Flying Dutchman’.

J

Door Hester van Delden

Parelduiken is de naam die Hester van Delden als zelfstandig erfgoedspecialist, schrijver en (reis)journalist gebruikt. De naam staat voor het opduiken van schatten die het waard zijn om te delen. Deze ‘parels’ kunnen bijvoorbeeld (kunst)historische objecten, bezienswaardige plekken, foto’s, verhalen of belevenissen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *