Levensverhaal

Waarom een (levens)verhaal laten optekenen?Verhalen voor particulieren

Om herinneringen aan jouw leven te bewaren, ook als je er ooit niet meer zult zijn. Voor kinderen en kleinkinderen is het vaak heel interessant en waardevol om het levensverhaal van hun ouders of grootouders te lezen. Wat hebben ze meegemaakt voordat ze kinderen kregen? Zijn hun verwachtingen van het leven uitgekomen? Hierdoor kunnen ze een beeld krijgen van hun eigen familiegeschiedenis. Het stilstaan bij het leven van je verwanten doet je stilstaan bij je eigen verhaal.

Wat geef je cadeau aan iemand die 90 jaar wordt?

Toen mijn oma 90 jaar werd, wilde ik haar een mooi cadeau geven. Maar wat geef je aan iemand die alles al heeft? Mijn oma kon mooi vertellen over vroeger en was nog helder van geest. Het schoot al vaker door mijn hoofd dat ik die verhalen eens moest opschrijven, zodat ze niet verloren zouden gaan. Voor mijn familie en voor mijzelf, maar ook voor mijn twee dochters, die nu nog te klein waren om het te begrijpen.

Ik wilde niet langer wachten en besloot haar levensverhaal op te schrijven. Gelukkig was ze bereid hieraan mee te werken. Tijdens de interviews liet ze regelmatig vallen hoe prettig ze het eigenlijk vond, alles eens aan iemand te vertellen. Ik hielp haar het verhaal te vertellen door vragen te stellen.

Ze vertelde het verhaal van haar familie. Over haar grootouders en ouders. Het verhaal van haar jeugd in een tijd dat er nog nauwelijks auto’s reden en je nog overal op straat kon spelen. Het verhaal van de bombardementen op Rotterdam in 1940, die ze meemaakte. En vervolgens over de oorlogsjaren in Amsterdam. De eerste ontmoeting met haar man en de geboorte van haar kinderen. Over haar werk, haar hobbies en haar toekomstdromen. Over de vele reizen die ze maakte en tenslotte over hoe het leven haar gevormd heeft en hoe ze er nu op terugkijkt.

De verhalen zijn ontroerend, soms spannend, droevig of juist erg geestig. Ze inspireren en vormen een tijdsbeeld. Ik illustreerde het verhaal met een stamboom, foto’s, brieven, documenten en ander beeldmateriaal en vulde het aan met relevante historische feiten.

Het resultaat is een bijzonder boek: het eerste Parelduiken-levensverhaal.

Binnenkort plaats ik hier enkele pagina’s uit een levens- en familieverhaal.

error: Content is protected !!