Werkwijze bij het schrijven van verhalen

Maatwerk

Een Parelduiken verhaal is altijd maatwerk. Ik bied een aantal standaardproducten maar er is heel veel mogelijk. Zo kan in een portret of levensverhaal ook de familiegeschiedenis worden verwerkt.

Kennismakingsgesprek

Tijdens het kennismakingsgesprek bepalen we voor wie en hoe het verhaal opgetekend wordt. Voor jezelf , voor iemand aan wie je het cadeau wilt doen of voor de medewerkers en klanten van een organisatie. Dit gesprek is vrijblijvend en er zijn geen kosten aan verbonden. Op basis van jouw persoonlijke wensen, het aantal interviews en het gewenste aantal pagina’s, maak ik een offerte op maat.

Interviews

Als je Parelduiken een opdracht geeft, worden er enkele interviews gehouden. Wanneer het gaat om het schrijven van verhalen voor een organisatie, gaan we eerst op zoek naar mensen, foto’s, voorwerpen en plekken met een verhaal.

Bij de gesprekken die ik voer wordt gebruik gemaakt van vragenlijsten. Aan de hand van de vragen die ik stel wordt het verhaal verteld. Dit vormt de basis van het boek.

Illustraties

collage_poezie

Samen gaan we op zoek naar foto’s die passen bij het verhaal. Dit kunnen foto’s zijn van personen, maar ook bijvoorbeeld van een ouderlijk huis, een dierbare plek, een huisdier of een bijzonder familiestuk. Het verhaal kan verder worden aangekleed met bijvoorbeeld brieven, kindertekeningen, schoolrapporten, bouwtekeningen, pagina’s uit een poëziealbum, familierecepten, liedteksten, een geboorteakte of een stamboom. Vervolgens zorg ik ervoor dat al het beeldmateriaal op een hoogwaardige manier gescand en verwerkt wordt in het verhaal. Parelduiken beschikt zelf over alle apparatuur om uw documenten, foto’s, brieven, negatieven en dia’s op een hoogwaardige manier te scannen.

Onderzoek

Om historische feiten na te gaan en ontbrekende informatie aan te vullen, wordt onderzoek verricht. Dit gebeurt op basis van schriftelijke documenten en bronnen die via internet toegankelijk zijn. Zo kan ik op zoek gaan naar informatie over personen die geïnspireerd hebben, belangrijke boeken, een gedicht of muziekfragmenten.

Verhaal

Het verhaal wordt op aansprekende wijze opgeschreven, waarbij de stem van de verteller duidelijk doorklinkt. In het verhaal kunnen belangrijke gebeurtenissen worden afgewisseld met historische feiten en een sfeerschets van het alledaags leven in vroegere tijden.

Correcties

Nadat jouw verhaal helemaal is uitgeschreven krijg je de tekst te lezen om te corrigeren. Dat betekent dat je uitgebreid de gelegenheid krijgt om te strepen, te verbeteren en eventueel nieuwe informatie toe te voegen. Uiteindelijk ben je zelf degene die bepaalt wat er wel en niet in het boek komt te staan. De teksten worden voor een laatste controle nog gelezen door Leonoor Soet van tekst- en redactiebureau Taaleiland.

Afronding

Indien gewenst wordt er eerst een proefuitgave gemaakt. Pas als je helemaal tevreden bent, wordt de definitieve versie van het boek klaargemaakt en gedrukt.

Zoals een kunstliefhebber kan kiezen tussen een prent met een grotere oplage of voor een  volkomen uniek schilderij, zo zijn ook de producten van Parelduiken er in soorten en maten. Een boek kan worden geleverd in een harde of zachte kaft, maar ik werk ook samen met een vormgeefster die uw boek kan voorzien van een originele, handgemaakte boekomslag.

Het hele proces, van het eerste interview tot aan de afronding, duurt ongeveer drie tot zes maanden. Als het om een herdenkingsboek gaat, zal het wat korter zijn. Eventueel kan Parelduiken in overleg ook sneller werken.

error: Content is protected !!