Herinneringenboek

In een herinneringenboek kunnen familieleden en vrienden terugblikken op het leven van een overledene. Bijzondere herinneringen aan de persoon kunnen worden afgewisseld met anekdotes, een uitspraak die misschien zo typerend voor hem of haar was of een lievelingsgedicht, geïllustreerd met foto’s, brieven en dagboekfragmenten.

Ook voor kinderen en kleinkinderen kan het heel waardevol zijn om mee te helpen bij het maken van een herinneringenboek. Zo kunnen zij een mooie tekening maken of een brief aan de hoofdpersoonHerinneringenboek schrijven. Het boek drukt een gevoel uit van verbondenheid. Door samen een herinneringen-boek te maken, laat je ook zien dat je iets betekent voor elkaar en waarde hecht aan gemeenschappelijke herinneringen. Parelduiken bundelt deze herinneringen en werkt het uit tot een mooi boekwerk. Mogelijk wil je zelf bijdragen aan de totstandkoming van jouw eigen herinneringenboek. Om straks, als je er niet meer bent, iets na te laten aan familie en vrienden. Om de herinneringen aan jouw leven te bewaren, ook als je er ooit niet meer zult zijn.

Wanneer je zelf of een familielid last krijgt van dementie

In het eerste stadium van deze ziekte is de persoon vaak nog goed in staat om over zijn of haar herinneringen te vertellen. Als je dat wilt kan ik op zoek gaan naar foto”s van het ouderlijk huis en de woonplaats, uit de tijd waarin jij er woonde. Door samen te kijken naar foto”s en voorwerpen proberen we, in jouw eigen tempo, de herinneringen op te halen. Het wordt een boek dat er op elk moment even bijgenomen kan worden. Voor de hoofdpersoon is het boek een ‘tastbaar geheugen’, voor de familieleden een bijzonder document.

 

error: Content is protected !!