‘Wie is de Mol?’ in Toscane – deel 1: het zuidoosten

Gepubliceerd op
'Wie is de Mol? in Toscane -aflevering 1

In het spoor van de Mol in Val d’Orcia en Casentino

Hebben jullie ook zo genoten van de mooie beelden van Toscane in Wie is de Mol? In de eerste aflevering tuffen de kandidaten eerst in fiatjes door de prachtige Val d’Orcia, waar de Toscaanse heuvels zich ontvouwen als de compositie van een schilderij. Twee dagen later bezoeken ze de bergachtige en toeristisch nog vrij onbekende Casentino. Ondertussen blijft de grote vraag: Chi è la Talpa? Oftewel: Wie is de Mol?

De beroemde Strada Valoresi in La Foce komt regelmatig in beeld.

Montichiello

In de eerste scène zien we hoe de BN-ers een voor een in een Fiat ‘500 naar het ommuurde plaatsje Montichiello nabij Pienza rijden. Zo maken we kennis met de kandidaten van dit seizoen: Horace Cohen, Tina de Bruin, Nadja Hüpscher, Peggy Vrijens, Nikkie de Jager, Jeroen Kijk in de Vegte, Ellie Lust, Patrick Martens, Tygo Gernandt en natuurlijk Ron Boszhard krijgen voor de tweede keer de kans om de Mol te ontmaskeren.

Montichiello oogt zoals zo veel dorpen in Toscane lieflijk, maar kent een bewogen geschiedenis. Door de strategische ligging in de vallei werden hier eeuwenlang oorlogen en vetes uitgevochten. Met name als bolwerk van de republiek Siena maakte het een heftige periode door. Montichiello werd zelfs een keer vrijwel volledig verwoest. Vervolgens werd het weer opgebouwd en maakte het even een economische een bloeiperiode door. Na de val van Siena in 1559 kwam het in handen van de Medici en verviel het tot het slaperige dorp dat het vandaag de dag nog is.
Hoewel, slaperig? De inwoners zijn dol op theater en voeren sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw toneelstukken op, waar ze zelf ook het script voor schrijven. Voor wie het Italiaans begrijpt zijn de uitvoeringen van dit zogenaamde teatro povero een aanrader. Ze vinden plaats op het dorpsplein, met name in de eerste twee weken van augustus.

San Quirico d’Orcia

In San Quirico d’Orcia, misschien wel het mooiste stadje van de vallei, wordt de volgende opdracht uitgevoerd. De kandidaten moeten eerst zoveel mogelijk Italiaanse voornamen opschrijven. Ron toch… Pedro is een Spaanse naam! En Pablo ook, die naam werd door Tygo genoemd. Vervolgens moeten ze in het dorp op zoek gaan naar mensen met die naam en ze uitnodigen voor een maaltijd. Wat ik erg komisch vind is dat ze in het gehucht ook echt iemand treffen met de naam Michelangelo. De kandidaten en de Italianen eten met elkaar aan een lange tafel op het terras van trattoria Osenna, in de Via Dante Alighieri 42. Hier heb ik in 2018 zelf geluncht. Het eten was er prima en het terras mooi, maar in de Via Dante Alighieri bevinden nog meer goede restaurants en enoteca’s, die er niet voor onder doen.

Trattoria Osenna

Aan het einde van de straat verrijst de klokkentoren van de schilderachtige Santa Maria Assunta, een kleine kerk uit de 12de eeuw.

Daarachter liggen tuinen uit de 16de eeuw, de Horti Leonini, die je vrij kunt bezoeken. Vroeger was San Quirico een belangrijke tussenstop voor reizigers langs de pelgrimsroute Via Francigena en de stad heeft zijn middeleeuwse karakter goed behouden.

Binnen de stadsmuren bevinden zich nog een paar prachtige kerken. Zoals de Collegiata di San Quirico en Giulitta, een gerestaureerde romaanse kerk uit de 12de en 13de eeuw. In deze kerk ligt een voorouder van de Oranjes begraven, die als pelgrim naar Rome trok en op de terugweg hier in de omgeving overleed. Al deze bezienswaardigheden heb ik uitvoerig beschreven in de Dominicus Toscane.

Eenzame cipressen

De omgeving van San Quirico is eveneens schitterend. Vlakbij het plaatsje vind je de meest gefotografeerde cipressenbosjes van Toscane. Je kunt er een wandeling maken door het surrealistische landschap van golvende heuvels met eenzame cipressen.

In de Val d’Orcia vind je het wereldberoemde landschap zoals we het kennen van de ansichtkaarten en kalenders; hier moet je met een schok erkennen dat het in werkelijkheid écht zo mooi is als het wordt voorgesteld. Niet voor niets plaatste Unesco Val d’Orcia in 2004 op de Werelderfgoedlijst.

Je waant je er echt in een soort Teletubbie-landschap. Ik kon dan ook niet stoppen met foto’s maken…

Capella della Madonna di Vitaleta

De andere parel is de kapel waar we in deze aflevering Rik van de Westelaken voor zien staan. Even buiten San Quirico, langs de weg richting Pienza, kun je de beeldschone Cappella della Madonna di Vitaleta aan je rechterkant boven op een heuvel zien liggen. Je kunt naar de kapel toe rijden, maar eigenlijk is die nog beter van een afstand te bewonderen; het is tenslotte de ligging in het Toscaanse landschap die hem zo bijzonder maakt.

Poppi

Tot mijn vreugde vertrekt het gezelschap de volgende dag naar het schilderachtige heuvelstadje Poppi, dat in de Casentino ligt, een vallei in het noordoosten van Toscane. Ik bezocht deze streek nog in de herfst van 2019 en beleefde er een prachtige Indian summer. Het is een bosachtig gebied met veel kloosters, waar je mooie wandelingen kunt maken. Poppi staat terecht op de lijst van Borghi Piú Belli d’Italia, een keurmerk dat wordt toegekend aan de mooiste historische stadjes van Italië. Je kunt er heerlijk dwalen door nauwe straatjes en versierde zuilengangen.

De kandidaten bezoeken in Poppi het Castello dei Conti Guidi, dat in de middeleeuwen werd gebouwd door de machtige graven van Guidi. In 1440 kwam Poppi onder Florentijns gezag en werd het omgedoopt tot Palazzo Pretorio. Onder die naam kun je het dan ook terugvinden in Dominicus Toscane. Voor het Palazzo Pretorio staat de meer dan duizend jaar oude Torre dei Diavoli (Toren van de Duivels), die fier boven het stadje uitsteekt. Vanaf de binnenplaats van het kasteel voert een prachtige monumentale trap de kandidaten naar een met fresco’s versierde kapel. Hier moeten ze om de beurt langs een rij met vijf kistjes lopen, waarin geld, een vrijstelling of een joker zitten. Voorin de zaal worden ze opgewacht door een voormalige mol. Terwijl die de kandidaten toespreekt, wordt er achter hun rug een mollenstreek uitgehaald.
CASTELLO PRETORIO is geopend: dag. 10–17/18/19 uur (afhankelijk van het seizoen). Zie: www.ecomuseo.casentino.toscana.it.

Poppi ligt overigens op drie kwartier rijden van Arezzo, nog een van mijn favoriete steden in Toscane.

Montalcino

De test wordt afgenomen in Montalcino, een stadje dat vooral bekend is vanwege de vermaarde wijntopper, de Brunello di Montalcino.
In de oudheid vestigden de Etrusken zich al op deze strategisch gelegen heuvel. Na 1260 was het een grenspost van de Siënezen. Het goed bewaard gebleven fort herbergt nu Enoteca la Fortezza, waar je een glaasje van de uitstekende Brunello-wijn kunt proeven. Bezienswaardig is het Palazzo Comunale met de 13de-eeuwse klokkentoren.

Bij de uitslag van de test krijgt Tina de Bruin een rood scherm te zien.
Aan de vooruitblik te zien zullen de negen overgebleven kandidaten in aflevering 2 waarschijnlijk de Chianti bezoeken, waar ze een handje mogen helpen met de druivenoogst!

Meer lezen over Toscane?

Dominicus Toscane is de meest actuele Nederlandstalige reisgids van Toscane. De eerste druk is in 2020 verschenen. In tegenstelling tot veel andere reisgidsen is hij bovendien ‘corona-proof’. De gids geeft veel achtergrondinformatie en reistips over Toscane. Er is slechts een kleine selectie gemaakt van eet-, drink- en logeeradresjes die echt de moeite waard zijn. Na een recente controle blijken deze in januari 2022 nog allemaal open te zijn. Bovendien vind je in de gids veel webadressen, zodat je gemakkelijk zelf de actuele openingstijden van bezienswaardigheden kunt controleren. Hierdoor is de informatie, ook na de lockdown in Italië, nog even betrouwbaar. Alle foto’s in de gids zijn door mijzelf gemaakt. De gids is onder andere hier te bestellen.


ALLE TEKSTEN EN FOTO’S OP DEZE SITE VALLEN ONDER HET COPYRIGHT VAN HESTER VAN DELDEN. GEBRUIK ZONDER VOORAFGAANDE TOESTEMMING VAN DE RECHTHEBBENDE IS VERBODEN.

Door Hester van Delden

Parelduiken staat voor het opduiken van verborgen schatten die het waard zijn om te delen. Deze ‘parels’ kunnen bijvoorbeeld bezienswaardige plekken, beelden, verhalen of belevenissen zijn.

error: Content is protected !!