Landgoed Eerde

Het landgoed Eerde leent zich voor prachtige wandelingen. Daarbij is het wel leuk om ook wat over de geschiedenis te weten.

Kasteel Eerde kent namelijk een heel rijke geschiedenis. In de 14e eeuw stond hier al een houten burcht, waar de beruchte roofridder Evert van Essen de omgeving terroriseerde en kooplieden tijdens hun doortocht beroofde. In 1380 was blijkbaar de maat vol en lieten de autoriteiten het rovershol platbranden.

In 1715 liet Johan Werner van Pallandt kasteel Eerde bouwen, dat lange tijd in de familie bleef.

De laatste, kinderloze baron Philip Dirk van Pallandt stelde het landgoed aan het begin van de 20e eeuw open voor activiteiten van allerlei groepen.
Delen van het landgoed worden sinds de dag van vandaag gebruikt door de padvinderij.

Een ander deel van het landgoed schonk de baron aan de de wijsgeer Krishnamurti, die er tussen 1925 en 1929 theosofie onderwees. In die jaren was landgoed Eerde één van de belangrijkste spirituele centra ter wereld.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd onder Duits bevel op de plek waar eens de sterkampen werden gehouden het strafkamp Erika opgericht. Mede door de afgelegen ligging van het kamp konden de bewakers de gevangenen ongehinderd mishandelen. De mishandelingen, maar ook dwangarbeid, ziektes, ondervoeding en regelrechte  executies kostten zeker 170 gevangenen het leven. Op 31 december 1946 werd kamp Erika opgeheven. Op het voormalige kampterrein is nu een bungalowpark gevestigd, vakantiecentrum Besthmenerberg (Vacantievreugd). Een kruis en een bescheiden gedenksteen in het bos herinneren aan de gruweldaden die hier zijn begaan. In het voorjaar van 2020 is er een nieuw monument gebouwd. Vanwege de corona-crisis is de onthulling hiervan uitgesteld.

Bewonder de Engelse landschapsstijl van het park.

In 1933 vestigden de Quakers op Eerde een school, waar de eerste jaren veel kinderen van Duitse Joden hun toevlucht vonden. Later zou deze uitgroeien tot de huidige internationale school.

In de app wikiloc kun je de door mij uitgestippelde route bekijken en downloaden. Zoek in de app op mijn naam: Parelduiken – Hester van Delden.

error: Content is protected !!