Herinneringenboek


Wanneer je zelf of een familielid last krijgt van dementie

In het eerste stadium van deze ziekte ben je vaak nog goed in staat om over je herinneringen te vertellen en kun je mogelijk zelf bijdragen aan de totstandkoming van het herinneringenboek.
Ik kan op zoek gaan naar foto’s van het ouderlijk huis en de woonplaats, uit de tijd waarin je er woonde. Door samen te kijken naar foto’s en voorwerpen proberen we, in jouw eigen tempo, de herinneringen op te halen. Het wordt een boek dat er op elk moment even bijgenomen kan worden. Voor de hoofdpersoon is het boek een ‘tastbaar geheugen’, voor de familieleden een bijzonder document.

In een herinneringenboek kunnen ook familieleden en vrienden terugblikken op het leven van hun dierbare. Bijzondere herinneringen aan de persoon kunnen worden afgewisseld met anekdotes, een uitspraak die misschien zo typerend voor hem of haar is of een lievelingsgedicht, geïllustreerd met foto’s, brieven en dagboekfragmenten.

Herinneringenboek

Ook voor kinderen en kleinkinderen kan het heel waardevol zijn om mee te helpen bij het maken van een herinneringenboek. Zo kunnen zij een mooie tekening maken of een brief aan de hoofdpersoon schrijven. Het boek drukt een gevoel van verbondenheid uit. Door samen een herinneringenboek te maken, laat je ook zien dat je iets betekent voor elkaar en waarde hecht aan gemeenschappelijke herinneringen.
Parelduiken bundelt deze herinneringen en werkt het uit tot een mooi boekwerk. Om de herinneringen aan jouw leven te bewaren, ook als je er ooit niet meer zult zijn.

error: Content is protected !!